Grzyb shiitake twardziak jadalny (Lentinula edodes) jest
bardzo popularny w Japonii. Już od kilkuset lat stosuje się go tam do leczenia
m.in.guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości
problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się. Japończycy
uważają wyciąg z grzyba shiitake za eliksir życia, który odświeża
jednocześnie duszę i ciało.
Ten mało znany u nas smakowity grzyb egzotyczny cieszy się na całym świecie coraz większym zainteresowaniem z powodu jego działania leczniczego i profilaktycznego.
Około 15 lat temu był on bardzo drogim,
rzadko spotykanym poza Japonią wschodnim smakołykiem. Dziś już coraz częściej
hodowany jest na Zachodzie i na pewno można go znaleźć na półkach amerykańskich
supermarketów. Coraz więcej osób stosuje go do zapobiegania i leczenia
dzisiejszych chorób cywilizacyjnych (choroby serca i naczyń krwionośnych,
nowotwory, AIDS).
Grzyb shiitake posiada idealne białko,
które zawiera wszystkie podstawowe aminokwasy i to w takich proporcjach, jakie
uważa się za najlepsze. Obok wielu witamin i enzymów grzyb zawiera dużo leucyny
i liazyny, co jest o tyle ważne, że tych właśnie dwóch aminokwasów jest na ogół
mało w roślinach zbożowych. Shiitake jest także źródłem witamin z grupy B
(także B12).
Polisacharydy zawarte w grzybie
wzmacniają działanie systemu immunologicznego. Według badaczy to działanie
grzyba ma związek z zawartym w nim polisacharydem zwanym lentinianem oraz z
takimi biologicznie aktywnymi substancjami (interferon, interleukiny), które
wpływają właśnie na system odpornościowy.
Oprócz zapobiegania już wspomnianym
chorobom cywilizacyjnym grzyb ten może być jeszcze stosowany do innych
celów-zmniejsza wysokie ciśnienie, obniża poziom cholesterolu we krwii,
spowalnia proces starzenia się.
Znawca grzybów Mori Kisako, japoński
ojciec mikologii głosił że shiitake może działać korzystnie w wypadku kamicy
woreczka żółciowego, wrzodów, cukrzycy, braku witamin oraz anemii, a nawet jest
dobrym środkiem przeciw przeziębieniu. Z jego badań wiemy też, że Grzyb
shiitake ma silne działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwwirusowe i
antybakteryjne; zawarte w nim polisacharydy powstrzymują rozmnażanie się
bakterii i wirusów. Jeśli chodzi o hamowanie wzrostu guzów, to według badaczy
przede wszystkim działa tu wspominany już lentinian. Aktywizuje makrofagi,
które układają się wokół komórek nowotworowych. Aktywacja zachodzi z udziałem
limfocytów T, pomocniczych (T-helper), które wzmagają działanie makrofagów.
Przeciwnowotworowe działanie grzyba shiitake już w latach 60-tych zostało
udowodnione dzięki eksperymentom przeprowadzanych na zwierzętach w Krajowym
Instytucie Badania Raka w Tokio. Rezultaty tych badań zostały opublikowane w
fachowym czasopiśmie amerykańskich badaczy nowotworów Cancer Reaserch. Japońscy
badacze osiągnęli wiele dla polepszenia stanu osób będących w zaawansowanym
stadium choroby lub osób cierpiących na recydywę nowotworu żołądka lub jelita
grubego. Dziś już w wielu miejscach wraz z chemioterapią stosuje się wyciąg z
grzyba shiitake do leczenia nowotworów, by zmniejszyć toksyczne działanie leków
na zdrowe komórki oraz na system immunologiczny.
Według najnowszych, sensacyjnych
rezultatów badań laboratoryjnych shiitake zapobiega rozmnażaniu się w tkankach
wirusa HIV, odpowiedzialnego za chorobę AIDS.
Badacze z japońskiej akademii medycznej
w Yamaguchi doszli do wniosku, że działanie ochronne wyciągu z grzyba shiitake
powstrzymuje znaną działalność wirusa HIV uszkadzającą tkanki. Znany francuski
badacz AIDS, Robert Gallo i dwóch pracowników Instytutu Pasteura już ponad
dziesięć lat temu wskazali , że stosowanie lentinianu może być efektywne w
przypadku chorych na AIDS i nosicieli wirusa HIV.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz