Krótko o grzybach.
Grzyby stanowią jedną z
najliczniejszych grup jedno lub wielokomórkowych organizmów żywych na naszej
planecie, które nie wykorzystują energii słonecznej do tworzenia związków
organicznych. Ich pokarmem są substancje, które powstały w organiźmie rośliny
czy zwierzęcia lub zostały wytworzone przez człowieka. Odmienny charakter
odżywiania pozwala podzielić je na trzy następujące grupy:
·
saprofity – żyją na
obumarłych roślinach i zwierzętach
·
pasożyty – rozwijają się na
żywych organizmach roślin, zwierząt lub innych grzybach, z których czerpią
pokarm
·
symbionty – współdziałają z
innymi organizmami, nie wywierając na nie szkodliwego wpływu (wzajemne
czerpanie korzyści).
Swój cykl rozwojowy,
zaczynają nie od nasienia jak rośliny kwiatowe, ale od zarodnika. Z
kiełkującego zarodnika rozwija się puszysta grzybnia przerastająca podłoże, na
którym rośnie i w sprzyjających warunkach wydaje owocniki.
Grzyby uprawne - trochę historii.
Historia uprawy grzybów
sięga kilku tysięcy lat. Prym w tym względzie wiodą Azjaci, szczególnie
Chińczycy, gdzie shiitake czy lakownicę uprawiano już ponad 2000 lat temu. Azja
do dziś jest największym producentem i konsumentem znacznej ilości gatunków
grzybów.
W Europie pierwsze
próby uprawy były podejmowane już w starożytności. Polegały one na zakopywaniu
w ziemi, w odpowiednich miejscach, kawałków prawdziwków lub polewaniu jej wodą
z zarodnikami. Inny rodzaj uprawy polegał na pocieraniu świeżo ściętej karpy
topoli kapeluszem polówki wiązkowej i przykryciu karpy darnią. Dopiero w
połowie XVII w francuscy ogrodnicy zapoczątkowali, dzięki udomowieniu
pieczarki, uprawę grzybów w warunkach sztucznych. Pieczarkarstwo do dnia
dzisiejszego jest znaczącym działem ogrodnictwa europejskiego, przynoszącym
spore zyski.
Dlaczego warto uprawiać amatorsko grzyby?
Obszar pozyskiwania
grzybów w warunkach naturalnych, jak i liczba gatunków dopuszczonych do zbioru
zmniejsza się z roku na rok. Zabiegi ochrony lasów, skażenie naturalnych
stanowisk powodują ograniczenia w zbiorach grzybów. Również sezonowość ich
występowania w warunkach naturalnych powoduje, że ich cena jest dość wysoka.
Samodzielna uprawa
grzybów - także w warunkach amatorskich, rozwiązuje niemal wszystkie te
problemy. Środowisko leśne nie jest niszczone, grzyby są tańsze od kupionych w
sklepie i przede wszystkim zdrowsze. Ponadto łatwo je zebrać i zawsze świeże
dostarczyć do kuchni.
Dzięki
szerokiej gamie odmian i gatunków możliwa jest uprawa grzybów w warunkach
sztucznych, przez cały rok.
Uprawa
amatorska grzybów, jak by się mogło wydawać, nie jest wcale trudna. Z
powodzeniem można uprawiać wiele gatunków smakowitych grzybów w swoim ogrodzie,
altance, piwnicy, ziemiance, czy nawet w domu w kuchni. Własna uprawa może dać
wiele zadowolenia i satysfakcji. Ponadto mamy zawsze dostęp do dorodnych,
świeżych grzybów, których walory smakowo-zapachowe przewyższają grzyby
spotykane w handlu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz