Witaminy, sole mineralne i wartości odżywcze to elementy, jakich dostarczyć mogą nam grzyby. W kuchni goszczą od dawna, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ich obecność w menu to dawka wielu cennych wartości, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Częściej słyszy się o tym, że zawarty w nich błonnik może być trudno przyswajalny, a wiec ciężkostrawny. A co ciekawe, grzyby zawierają w swoim składzie dobrze przyswajalne węglowodany, zupełnie inne niż te, które spotkać możemy w produktach roślinnych. Są one podobnie przyswajalne jak cukry w mleku i znacznie lepiej wchłaniane od tych zawartych w roślinach. Dlatego też po posiłku, w skład którego wchodzą grzyby, możemy dość szybko poczuć się syci i w ten sposób ograniczyć ilość spożywanego pokarmu.
W
zależności od gatunku grzyba, spotkamy się ze zróżnicowanym składem. Co
ciekawe, jedne źródła podają, że witaminy C niestety w grzybach jest niewiele,
natomiast inne mówią, że jest jej sporo, choć mniej niż w owocach, natomiast
więcej niż w warzywach. Niewielką ilość witaminy A znajdziemy w grzybach
zabarwionych na żółto lub pomarańczowo – np. w kurkach. Prawie całkowicie są
jej pozbawione takie grzyby jak np. borowik. Za to obfitują one w witaminę D.
Bogate w nią są także pieczarki. Ku zaskoczeniu wielu grzyby obfitują w
witaminę B1 i pod tym względem mogą się równać z ziarnami zbóż. Wszystkie
gatunki grzybów zawierają witaminę PP. W ich składzie znajdują się też witaminy
B3 czy B5 i to w takiej ilości, że porównywalną ilość odnajdziemy na przykład w
wątrobie. A to ogromna zaleta.
Grzyby są
też bogate w fosfor, wapń i potas, które powinny znaleźć się w codziennej
diecie.
Wiele
gatunków zawiera również substancje biologicznie aktywne, mające zastosowanie w
przeciwdziałaniu i leczeniu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów i chorób
serca. Związki czynne zawarte w owocnikach mają zdolność obniżania poziomu
cukru i cholesterolu we krwi oraz wykazują działanie przeciwzapalne,
antybakteryjne, antywirusowe i antyoksydacyjne.
Grzyby
powinny być więc dla nas dodatkowym źródłem energii, dostarczać – obok innych
produktów składników niezbędnych do prawidłowego metabolizmu, do funkcjonowania
naszego organizmu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz