czwartek, 19 czerwca 2014

Zdrowie kryje się w grzybach.




Witaminy, sole mineralne i wartości odżywcze to elementy, jakich dostarczyć mogą nam grzyby. W kuchni goszczą od dawna, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ich obecność w menu to dawka wielu cennych wartości, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Częściej słyszy się o tym, że zawarty w nich błonnik może być trudno przyswajalny, a wiec ciężkostrawny. A co ciekawe, grzyby zawierają  w swoim składzie dobrze przyswajalne węglowodany, zupełnie inne niż te, które spotkać możemy w produktach roślinnych. Są one podobnie przyswajalne jak cukry w mleku i znacznie lepiej wchłaniane od tych zawartych w roślinach. Dlatego też po posiłku, w skład którego wchodzą grzyby, możemy dość szybko poczuć się syci i w ten sposób ograniczyć ilość spożywanego pokarmu.

W zależności od gatunku grzyba, spotkamy się ze zróżnicowanym składem. Co ciekawe, jedne źródła podają, że witaminy C niestety w grzybach jest niewiele, natomiast inne mówią, że jest jej sporo, choć mniej niż w owocach, natomiast więcej niż w warzywach. Niewielką ilość witaminy A znajdziemy w grzybach zabarwionych na żółto lub pomarańczowo – np. w kurkach. Prawie całkowicie są jej pozbawione takie grzyby jak np. borowik. Za to obfitują one w witaminę D. Bogate w nią są także pieczarki. Ku zaskoczeniu wielu grzyby obfitują  w witaminę B1 i pod tym względem mogą się równać z ziarnami zbóż. Wszystkie gatunki grzybów zawierają witaminę PP. W ich składzie znajdują się też witaminy B3 czy B5 i to w takiej ilości, że porównywalną ilość odnajdziemy na przykład w wątrobie. A to ogromna zaleta.

Grzyby są też bogate w fosfor, wapń i potas, które powinny znaleźć się w codziennej diecie.

Wiele gatunków zawiera również substancje biologicznie aktywne, mające zastosowanie w przeciwdziałaniu i leczeniu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów i chorób serca. Związki czynne zawarte w owocnikach mają zdolność obniżania poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz wykazują działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe i antyoksydacyjne. 

Grzyby powinny być więc dla nas dodatkowym źródłem energii, dostarczać – obok innych produktów składników niezbędnych do prawidłowego metabolizmu, do funkcjonowania naszego organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz